Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag Wiekslag
Woongroep 50+ “De Wiekslag” Dronten
 Copyright & Disclaimer  Copyright & Disclaimer  JOL Webdesign
In april zijn we met een groep van 10 personen naar Zwolle gegaan. Het weer was aardig met zelfs een beetje zon. We wilden een bezoek brengen aan het Vrouwenhuis, gesticht in 1742 aan de Melkmarkt en het Stedelijk museum anno 1551.
Bezoek Zwolle aan het Vrouwenhuis gesticht in 1742 en het Stedelijk Museum 
Aleida Greve had bij testament vastgelegd dat haar huis met hofje een Vrouwenhuis zou zijn dat enkel bewoond mocht worden door bejaarde vrouwen.  We werden rondgeleid door een mevrouw gekleed zoals Aleida Greve indertijd. Er was ook een dame in de kledij van een toenmalige bewoonster, Klazien. Dit Vrouwenhuis was eigenlijk de eerste woongroep en alleen voor vrouwen van onbesproken gedrag.
Aangezien Klazien teveel van sterke drank hield en door haar gedrag de andere vrouwen tot last was, is zij na een aantal jaren uit de woongroep gezet. Klazien is later in het armenhuis gestorven toen ze uit een bedstee viel. Tot 1984 heeft het Vrouwenhuis haar functie vervuld, tegenwoordig is het grotendeels een museum.
Het was een interessante middag, ook in het museum, waar we nog genoten van een kopje koffie met iets lekkers. We willen nog even vermelden dat Janny - geholpen door Aart – bijna alles heeft kunnen zien en Peter heeft gezorgd voor wat leuke foto’s. Het was een zeer geslaagde middag!
“Eerste Woongroep” van Nederland
Wieknieuws